Pravila zasebnosti


ZASEBNOST IN PIŠKOTKI

SPLOŠNO
Upravitelj spletne trgovine Sredozemka, Shopster d.o.o. se zavezuje, da bo varoval zaupnost osebnih podatkov in zasebnost uporabnikov spletne trgovine. Zbrane osebne podatke bo uporabljal izključno za opravljanje storitev, ki jih ponuja. Upravitelj spoštuje zaupnost osebnih podatkov in zasebnost uporabnikov spletne trgovine, zato bo storil vse potrebno, da jih zaščiti pred kakršnimikoli kršitvami in zlorabami. Osebni podatki uporabnikov so eno izmed področij, kateremu upravitelj posveča izredno skrb in pozornost, saj se zaveda občutljive narave tega področja.

UPORABA OSEBNIH PODATKOV
Upravitelj za potrebe opravljanja storitev, ki jih ponuja, zbira, vodi, obdeluje in shranjuje naslednje uporabnikove podatke:
• ime in priimek,
• naslove za dostavo,
• podjetje oz. naziv pravne osebe (če je uporabnik pravna oseba),
• naslov elektronske pošte,
• geslo v šifrirani obliki,
• kontaktno telefonsko številko,
• državo bivanja,
• druge podatke, ki jih uporabnik prostovoljno vnese v obrazce v spletni trgovini,
• druge podatke, ki jih uporabnik prostovoljno doda naknadno v svojem profilu.
Za pravilnost, popolnost in ažurnost podatkov, ki jih vnesejo uporabniki, upravitelj ne odgovarja.

PIŠKOTKI IN IP NASLOVI
Na kratko o piškotkih:
Piškotki niso nič novega, vsi obiskovalci spletnih strani imamo v svojih računalnikih, tabličnih računalnikih, mobilnih telefonih shranjenih že veliko piškotkov z različnih spletnih strani. Novo je samo to, da z novo zakonodajo, ki je začela veljati v začetku leta 2013 (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), prihaja do sprememb glede seznanjanja oz. soglašanja obiskovalcev z njihovo uporabo.

Kaj piškotki sploh so?
Piškotek je majhna tekstovna datoteka, ki se prenese v računalnik uporabnika ob njegovem obisku spletne strani. Večina spletnih mest jih shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do interneta z namenom prepoznavanja posameznih naprav, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga ima uporabnik, torej lahko uporabnik shranjevanje piškotkov po želji omeji ali onemogoči. Sam piškotek ne vsebuje ali zbira informacij, če pa ga prebere strežnik skupaj s spletnim brskalnikom, je to lahko spletnemu mestu v pomoč pri izvajanju uporabniku prijaznejših storitev. Na primer tako, da se spomni prejšnjih nakupov ali podatkov o uporabnikovem računu. Samo strežnik, ki je poslal piškotek, lahko prebere in uporablja ta piškotek. Na zaupanja vrednem spletnem mestu lahko piškotki obogatijo izkušnjo.

Upravitelj vsakemu uporabniku ob začetku vsakokratne uporabe spletne trgovine dodeli piškotek za identifikacijo, spremljanje nakupovalne košarice in zagotavljanje sledljivosti (t.i. “cookie”), ki se v pomnilniku strežnika shranjuje le za čas trajanja obiska spletne trgovine in se izbriše po eni uri neaktivnosti. Upravitelj lahko na osebni računalnik uporabnika shrani tudi nekatere trajne piškotke, kot npr. identifikacijska številka uporabnika v šifrirani obliki za prepoznavanje ob naslednjem obisku spletne trgovine ali ocene artiklov, s pomočjo katerega uporabnik ve, katere artikle je že ocenil. Upravitelj lahko te podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. Za potrebe zagotavljanja spletne varnosti upravitelj zbira tudi IP naslove, iz katerih uporabniki dostopajo do spletne trgovine.

IZJAVA O VAROVANJU ZAUPNOSTI OSEBNIH PODATKOV IN ZASEBNOSTI UPORABNIKOV
Upravitelj je v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov, zavezan k varovanju osebnih podatkov uporabnikov njegove spletne trgovine. Upravitelj ne bo pod nobenim pogojem brez izrecnega dovoljenja uporabnika posredoval osebnih oz. drugih podatkov uporabnika tretji osebi oz. ne bo omogočil tretji osebi, da vpogleda v osebne oz. druge podatke uporabnika, razen če bi to od njega zahtevale državne oblasti, če je taka obveznost določena v zakonu, ali v dobri veri, da je tako ukrepanje potrebno za postopke pred sodišči ali drugimi državnimi organi ter za zaščito in uresničevanje zakonitih interesov upravitelja.
Vsi osebni in drugi podatki, ki jih bo uporabnik posredoval ob prijavi v spletno trgovino, kot tudi ob naročilu nakupa izdelkov, vključno z vsebino naročil, bodo varovani v skladu s predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov. Upravitelj teh podatkov ne bo uporabil v namen, ki bi kakorkoli škodoval uporabniku ali drugi vpleteni osebi. Upravitelj podatkov uporabnikov ne bo uporabil za pošiljanje promocijske e-pošte ali drugega nezaželenega promocijskega materiala, razen za pošiljanje tistih promocijskih obvestil, na katere se bo uporabnik naročil oz. s katerimi bo soglašal. Upravitelj lahko podatke v anonimizirani sumarni obliki uporabi za namene statističnih analiz. Zaupnost osebnih in drugih podatkov uporabnikov ne bo kršena v nobeni obliki.
Dostavni službi (npr. GLS ipd.) bo upravitelj zaupal le potrebne podatke za dostavo v spletni trgovini kupljenih izdelkov (podatki o prejemniku in naslov za dostavo). Prek elektronske pošte bo upravitelj stopil v stik z uporabnikom, če bo to potrebno za izvedbo nakupa v spletni trgovini, prek kontaktne telefonske številke pa le, če bo v postopku registracije oz. nakupa v spletni trgovini prišlo do težav.

IZVAJANJE POLITIKE ZASEBNOSTI
Vse pri upravitelju redno ali honorarno zaposlene osebe, ki imajo dostop do osebnih in drugih podatkov uporabnikov, so seznanjene z dolžnostjo varovanja osebnih in drugih podatkov in so dolžne upoštevati ta določila o varovanju zaupnosti osebnih podatkov in zasebnosti uporabnikov spletne trgovine. Dolžnost varovanja osebnih in drugih podatkov velja časovno neomejeno, tudi po prenehanju razmerja z upraviteljem.
Registrirani uporabniki lahko kadarkoli prenehajo uporabljati spletno trgovino in lahko prekličejo svojo registracijo. To storijo tako, da s pisno izjavo upravitelju sporočijo preklic registracije. Pred podajo izjave o preklicu registracije mora uporabnik upravitelju poravnati vse še neporavnane obveznosti iz naslova opravljenih nakupov v spletni trgovini. Upravitelj bo zaupnost osebnih podatkov in zasebnost uporabnikov spletne trgovine v okviru te politike zasebnosti varoval tudi v primeru preklica registracije.

DODATNA POJASNILA
Če imate vprašanja, težave ali pripombe glede te politike zasebnosti, nam to lahko sporočite na elektronski naslov: miha@sredozemka.si